Стипендии

Програма за заеднички решенија (COMMUNITY SOLUTIONS PROGRAM)

Програмата за заеднички решенија (CSP), спонзорирана од Бирото за образовни и културни прашања на Американското Министерство за надворешни работи и имплементирана од IREX, ги обезбедува најдобрите и најсветли лидери на заедницата, на возраст од 25 до 38 години, од целиот свет со интензивна програма за размена на професионален развој која вклучува суштинско практично искуство за учење во САД од август до декември 2019 година. Community Solutions Fellows стекнуваат драгоцено искуство во работата во заедницата и го зајакнуваат нивниот капацитет за лидерство и развој во нивните матични земји.

Отворен повик за Чивнинг стипендии на британската влада

Во периодот од 6 август до 6 ноември 2018 година, Чивнинг Секретаријатот прифаќа апликации за стипендии за учебната година 2019/2020.

Валас стипендии во Италијa

Стипендиите Валас се дизајнирани за научници кои ја истражуваат историографијата и влијанието на италијанската ренесанса во модерната ера (19-21 век). Тие се добиени веројатно со дарежлив грант од Фондацијата за читање на Лила Валас.

Универзитет во Копенхаген (UCPH) - Докторска стипендија во економија

Докторски стипендии во економија со специјализација во дискретни побарувачки изборни модели врз основа на ентропија на Министерството за економија на Универзитетот во Копенхаген (UCPH) е дел од проектот финансиран од страна на Напредни грантови од Европскиот совет за истражување, фокусирајќи се на развојот на новата генерација на модели за дискретен избор - т.н. генерализирани модели на ентропија - кои може да се користат за да се предвиди побарувачката на потрошувачите во сложени поставувања. Стипендијата се нуди од 1 февруари 2019 година или порано.

Програма за постдокторски стипендии – PROBIST BIST

PROBIST е постдокторска програма за стипендии предводена од Институтот за наука и технологија во Барселона. Вкупно 61 стипендија ќе бидат доделени и имплементирани во врвни истражувања во областа на Барселона и Тарагона (Шпанија).

SHEILA SHERLOCK стипендии за постдипломски студии

Оваа конкурентна програма цели на новоквалификувани постдипломски истражувачи кои сакаат да ги прошират своите истражувачки полиња и да започне развојот на нивните независни истражувачки кариери. Програмата е отворена за Европејците и не-Европејците кои сакаат да спроведат постдипломски истражувања во европски центар. Кандидатите треба да поседуваат докторат или докторски студии и да имаат не повеќе од две години постдипломско истражување

Фондацијата „Трајче Мукаетов“ доделува 40 стипендии за студенти по фармација и медицина

Фондацијата „Трајче Мукаетов“ – Скопје во насока на реализирање на своите програмски определби, а врз основа на правилникот за критериумите, постапката и користењето на средствата на Фондацијата „Трајче Мукаетов“ – Скопје за стипендирање на студенти од Фармацевтскиот факултет според програмата за работа на фондацијата за 2018 година и одлуката на управниот одбор на Фондацијата „Трајче Мукаетов“ – Скопје бр. 02-14/1 усвоена на ден 04.10.2018 година објавува 

ICGEB краткорочни стипендии за пред-докторски студии

ICGEB (Меѓународен центар за генетско инженерство и биотехника) нуди краткорочни стипендии за докторски студии во лабораториите за компоненти ICGEB за финансирање на тековни истражувања помеѓу научниците од земјите-членки на ICGEB и истражувачки групи во лабораториите на ICGEB во Трст-Италија, Њу Делхи-Индија и Кејп Таун-Јужна Африка, со цел на олеснување на пристапот до најновите истражувачки техники и зајакнување на капацитетите.