Наука и технологија (61)

Сè за батериите: Како и кога да ги полните, што значи mAh?

Батериите во паметни телефони денес се нивната најголема болна точка. Додека развојот на технологијата на процесорот, меморијата и екранот се базира на принципите на Законот Muro, батериите заостануваат.

Како брзо да ги избришете сите податоци од вашиот компјутер и паметен телефон?

Ако се подготвувате да го продавате, подарувате или преуредите вашиот компјутер или паметен телефон, мора да бидете сигурни дека ќе ги отстраните сите ваши податоци претходно. Еве како можете да го направите тоа.

Научниците создадоа хируршки лепак кој ги затвора раните за една минута

Американските биомедицински инженери и нивните колеги од Универзитетот во Сиднеј развиле еластичен хируршки лепак кој може да направи вистинска револуција при итни интервенции за санирање на отворени рани.

Трикови со кои ќе ви се олесни работата на компјутер

Прочитајте ги и запомнете ги овие трикови, можеби ќе ви притребаат.

Што дознава Фејсбук за вас секогаш кога ќе објавите „селфи“?

Списанието Wall Street Journal објави список на сите нешта кои Фејсбук ги дознава за вас кога ќе објавите "selfie".

Откриен е ензим кој ја уништува пластиката

Американски и британски научници случајно создале ензим кој може да ја уништи пластиката, што може да помогне во решавањето на глобалните проблеми од овој тип на загадување, беше објавено во една нова студија.

„Метеорски дијамант“ е доказ за постоење на загубена планета

Каменот од вселената кој содржи дијаманти, што експлодира во атмосферата во 2008 година, е дел од загубена планета која припаѓала на раниот сончев систем.

Три причини зошто Viber е безбедна апликација

После скандалот со Cambridge Analytica и „протекувањето“ на информации од Фејсбук, другите друштвени мрежи бараат начини да не ја изгубат довербата на корисниците.